JAZZ FESTIVAL ARAD

În perioada 9 -11 septembrie, iubitorii de jazz au avut parte de un festival internațional dedicat jazzului: JAZZAR.

„Ne dorim ca prima ediție a acestui eveniment să devină o ocazie de a aduce împreună cunoscători dedicați ai jazz-ului, precum și publicul larg, curios și dornic să participe la un eveniment cultural de nișă. Vrem ca Jazzar să devină o stare, să aducă împreună oameni frumoși la suflet și ca de fiecare dată, în cadrul evenimentelor organizate de noi, să promovăm excelența în rândul tinerei generații”, spune Aurelian Roland Boiț, președintele asociației Europeanul, unul dintre cei căruia îi aparține inițiativa de a realiza acest proiect muzical care va contribui la revitalizarea culturală a municipiului Arad.

Organizatorii festivalului sunt echipa Jazzar (Daniela Boiț și Petre Ionuțescu), asociația Europeanul și Remada New Life & Fun Concept, în parteneriat cu Primăria Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Filarmonica Arad, Vechiul Cazinou din Arad, Ibis Styles Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și susținuti de sponsori locali și naționali.

Deschiderea festivalului JAZZAR a avut loc în Sinagoga Neologă (de rit mozaic) în data de 9 septembrie, începând cu ora 20:00, cu un concert susținut de Petre Ionuțescu.

„Arădenii sunt așteptați în număr cât mai mare să participe în acest spațiu încărcat de religie, artă și istorie, la un concert inedit de trompete și lumini realizat de cunoscutul instrumentist și compozitor de muzică jazz, Petre Ionuțescu. Un lucru mai puțin cunoscut publicului arădean și care poate fi un motiv de mândrie locală este faptul că Petre Ionuțescu este originar din Lipova și a absolvit Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad”, ne-a spus Aurelian Boit.

În data de 10 și 11 septembrie, festivalul a continuat în Parcul „Zsolt Török”, în zona din spatele Cazinoului Vechi. Intrarea la eveniment a fost liberă.

În debutul fiecărei seri, organizatorii și-au propus să ofere tinerilor talentați posibilitatea de a fi promovați. Astfel, în seara de 10 septembrie, începând cu ora 19:00, a debutat pe scena festivalului JAZZAR formația Alljazzyover, o trupă de tineri talentați și entuziaști din Timișoara.

Seara a continuat cu o trupă consacrată de jazz din Ungaria, Zsolt Bende Trio, al cărei lider a absolvit celebra școală de muzică Berklee din Boston. Prima seară s-a încheia cu un recital instrumental de excepție interpretat de formația Alljazzisover si Elyot din Serbia.

Ultima zi din festival a fost un regal de muzică în care au fost interpretate mai multe stiluri de jazz.

În debutul serii din 11 septembrie, începând cu ora 18:30, au urcat pe scena JAZZAR Sara Gheorghe, Filip-Samuel Sebeşan și Sergiu Nădăban, o trupă de tineri arădeni talentați care au sustinut un recital instrumental de jazz.

În continuarea, a urcat pe scenă Pantam Dance & Zeyla Tomlyn (Buc/Bv) un duo consacrat din Brașov.

O altă participare notabilă la festivalul JAZZAR din acest an a fost trupa Blazzaj, despre care organizatorii spun că va fi un spectacol de neuitat. Finalul serii și al festivalului a fost marcat de interpretarea de excepție a Irinei Sârbu & Band, Irina fiind considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate interprete de jazz din România.

Ateliere în parc

Festivalul JAZZAR fiind considerat de organizatori „o stare”, pe lângă partea muzicală a festivalului, și-a propune ca sâmbătă și duminică, începând cu ora 14:00, să organizeze diverse ateliere de lucru, organizate de asociații precum: Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, Centrul de Prevenire Evaluarea și Consiliere Antidrog Arad, asociația Nevăzătorilor Arad, asociația IR33 Cetatea Aradului, Cluburile Lions din Arad, Salina Arad, asociația Madro Cigars Club Arad, cursuri de jazz-balet din partea Școlii de Balet Pas Cabriole Arad, portrete realizate de pictorul Manțoc Lucian, activități sportive etc. Pentru că starea JAZZAR presupune si un viitor mai curat și sănătos, în spațiul festivalului au fost expuse standuri cu biciclete și autoturisme electrice. De asemenea, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” au organizat prin intermediul studenților și elevilor voluntari ateliere de sănătate, dezvoltare personală, sculptură, pictură, muzică și pantomimă.

Publicul a avut la dispoziție și o selecție de mâncare și băuturi, care au fost furnizate de unul dintre partenerii acestui eveniment, anume Vechiul Cazinou.

Organizatorii JAZZAR ne informează că prima ediție are caracterul unui proiect pilot și constituie obiectul unui protocol încheiat cu Centrul Municipal de Cultură Arad, urmând ca acesta să intre în programul evenimentelor anuale, astfel că se dorește ca festivalul să devină unul cu tradiție in Arad.

— Maia Popa —